Talijani iz Međuzemlja

Jeste li znali da u Bosni i Hercegovini postoji jedan grad u kojem se priča talijanski dijalekt iz Trenta? Upravo u ovom članku ćemo vam pričati o zajednici Talijana iz Bosne i Hercegovine. Posebno ćemo iznijeti činjenice o talijanskoj zajednici iz Štivora, jedan mali gradić koji pripada opčini Prnjavor, gdje stanovništvo je skoro 100% talijanskog porijekla iz pokrajine Valsugane. Zajednica Talijana iz Štivora je nastala prije 100 godina, poslije masovnog iseljavanja 80ih godina 19. stoljeća stanovništva iz Valsugane. U tom periodu velika poplava rijeke Brente je izazvala ogromne štete u toj pokrajini. Ovo je zaustavilo ekonomski napredak tog dijela Italije, mnogobrojno stanovništvo je ostalo bez posla, bez svojih domova i to je sve uništilo moral ovog naroda.

TEMA: OPĆE
21.3.2019. u 23:24

Sve ovo je dovelo do masovnog iseljavanja stanovništva i najveći dio je htio da se iseli u Južnu Ameriku. Razlog za to je što u tom periodu najveća zajednica Talijana u inostranstvu se nalazila upravu u Brazilu, nažalost osoba koja je trebala da posreduje sa zajednicom Talijana u Brazilu je ih prevarila jer je uzela zadnje pare koje su imali i pobjegla s njima. Nije poznat uzrok zašto su oni poslije odlučili da se isele u Bosnu. Postoje razna objašnjenja od kojih po nama dva su najbliža istini. Prvo kaže da je Car Franz Jozef I, sažalivši se kada je čuo za žalosnu sudbinu stanovnika Valsugane, odlučio da im ponudi mogućnost da se presele u Bosnu, koju je Austro-Ugarska upravo zvanično pripojila carstvu. Drugo objašnjenje da je ovo stanovništvo iz Valsugane bilo poslano u Bosnu kao radna snaga za ostvarenje raznih projekata izgradnje i razvoja osvojenih zemalja. Moguć razlog tome je politika koju je sprovodilo Austro-Ugarsko carstvo krajem 19. stoljeća, pod vodstvom ministra Vanjskih Poslova Gyula Andrassya, tj. htjelo je da locira u tek osvojenim zemljama zajednice naroda vjerne carstvu i na taj način učvrsti svoju vlast. Misli se da je među njima bila zajednica Talijana iz Valsugane. U početku talijanski doseljenici su se naselili u raznim gradovima Bosne, Konjic, Tuzla, Banja Luka, u okolini Prnjavora, gdje su osnovali i svoj grad Štivor. Razlog zašto je najzanimljivija zajednica Talijana iz Štivora je zato što je i do dan danas zadržala dijalekt i kulturu iz Trenta. Druge zajednice Talijana su se ili stopile sa lokalnim stanovništvom, kao tuzlanska zajednica, ili su jednostavno nestale, kao ona iz Konjica. Ako usporedimo jezik koji danas koristi ova zajednica Talijana iz Štivora sa njihovim izvornim dijalektom iz Trenta možemo primijetiti da su zadržali mnoge riječi koje su nestale iz današnjeg govora Trentinaca. Vjerojatno razlog tome je što Talijani iz Štivora nisu bili podvrgnuti utjecaju dijalekta iz pokrajine Veneto, kao što se desilo sa jezikom stanovništva iz Trenta. Dijalekt Talijana iz Štivora najsličniji je današnjem govoru stanovništva iz središnjeg dijela Trenta. U knjizi „Studiji o dijalektu Trentinaca iz Štivora“ Maria Rita Rosalio iznijela je detaljnu analizu o ovom lokalnom govoru Štivoraca. Talijani iz Štivora koji su se vratili nazad u svoju domovinu Trentu organizirali su „Klub Trentinaca iz Štivora“ koji se nalazi u gradu Roncegno. Ovaj klub surađuje sa „Svjetskom Organizacijom Trentinaca“ koja organizira razne aktivnosti i kulturne događaje za zajednice Trentinaca koje žive u inozemstvu. Tako je ova svjetska organizacija u saradnji sa zajednicom Talijana iz Bosne izgradila školu za Talijane iz Štivora, gdje mogu studirati Talijanski jezik.


Zašto "Borba"?

Borba bile su dnevne novine koje su izlazile u nekadašnjoj Jugoslaviji od 1944. - 1991. Nakon raspada Jugoslavije novina je ukinuta a poduzeće privatizirano. Borba 2017 nastavlja njihov san iznoseći vijesti i mišljenja na tri različita jezika sa našeg područja kao i sa svih dijelova svijeta.


Prijava
Ili napravi svoj račun ovdje.
jugoslaven.com

© Zaštita autorskih prava Borba 2017

Kontakti

  • kontakti@borba2017.com
  • mediji@borba2017.com
  • pomoc@borba2017.com

Mediji

Vanjske veze