Pala rumunjska vlast

21. Juna 241 člana rumunjskog parlamenta je glasalo za odbijanje povjerenja vladi prvog ministra Sorina Grindeanua, više od potrebnih 233. Nije ovo prvi pad rumunjske vlade, no je prvi slučaj u kojemu je sama koalicija vladajućeg premijera odbila povjerenje. Ta koalicija je sačinjena od Socijal-Demokratske Partije (SDP) i od njenih manjinskih saveznika iz Saveza Liberala i Demokrata (ALDE); potez protiv Grindeanua su vodili govoreći kako je premijer odustao od njihovog početnog vladajućeg programa protiv ogromne korupcije u Rumunjskoj (koja je danas po statistikama najgora u Evropi).

TEMA: POLITIKA
21.3.2019. u 23:22

Sorin Grindeanu je ovom potezu odgovorio napadajući lidera SDPa, Liviu Dragnea, govoreći da je on iskoristio ovaj slučaj za povećanje njegove vlasti, koja bi bila nemoguća pod običnim uvjetima. Slučaj je još više komplikovan ako uzimamo u vidu to da je tu poziciju Grindeanu dostigao baš zbog Dragnejine pomoći, koji mu je obećao prijateljstvo kada još uvijek nije htio prihvatiti premijersku ulogu. Grindeanu se dakle snašao u zbunjenoj situaciji, ne shvatajući razlog ovog glasa kada je njegova vlada ipak dostigla dovoljno poboljšanja; po Dragnejiskim riječima Grindeanu je u pravu misleći da je njegova vlada uspjela, no to još nije dovoljno. Sve se ovo dogodilo šest mjeseci poslije definitivne pobjede SDPa u izborima, dakle je partija imala svu dostupnu i potrebnu moć da bi donijela njene odluke. Sve ministre Grindeanske vlade su odabrani od same partije, no je danas Grindeanu napadnut čak i zbog njih. Ovaj skandal je veliki poraz za partiju koja je uspjela dostići toliku ulogu i prikazuje jedno veliko unutarnje uništavanje.


Zašto "Borba"?

Borba bile su dnevne novine koje su izlazile u nekadašnjoj Jugoslaviji od 1944. - 1991. Nakon raspada Jugoslavije novina je ukinuta a poduzeće privatizirano. Borba 2017 nastavlja njihov san iznoseći vijesti i mišljenja na tri različita jezika sa našeg područja kao i sa svih dijelova svijeta.


Prijava
Ili napravi svoj račun ovdje.
jugoslaven.com

© Zaštita autorskih prava Borba 2017

Kontakti

  • kontakti@borba2017.com
  • mediji@borba2017.com
  • pomoc@borba2017.com

Mediji

Vanjske veze